Hoe schoonmaak essentieel is voor iedere haard

Hoe schoonmaak essentieel is voor iedere haard

Welk gereedschap is er nodig?

Bij het schoonmaken van een schoorsteen zijn een aantal items van groot belang. Als we kijken naar gereedschappen is bijvoorbeeld een goede schoorsteenveegset erg belangrijk. Het handigste is hierbij te kiezen voor een schoorsteenborstel met flexibele stok, zo kan de gehele schoorsteenpijp grondig schoongemaakt worden. Daarnaast is een zuiger met een HEPA-filter ook niet te missen, aangezien dit filter meer dan 99% van de stof deeltjes tegenhoudt.

 

Vergeet de schoonmaakmiddelen niet!

Naast de juiste gereedschappen heb je natuurlijk ook effectieve reinigingsmiddelen nodig. Je gebruikt het liefst je kachel zoveel mogelijk en dat betekent dat er op de glasplaat van de haard aanslag kan ontstaan door de verbranding binnen de kachel. Gebruik daarom een kwalitatieve glasreiniger voor de haard, zodat de ruit weer prachtig transparant wordt.

 

Het proces in het kort

Het schoonmaken van een schoorsteen begint met het dragen van beschermende kleding en het voorbereiden van de benodigde gereedschappen, zoals een schoorsteenborstel en flexibele stokken. 

 

Voordat de kachel aangeraakt kan worden, is het van belang dat deze minimaal 24 uur afkoelt. Dit is belangrijk om te zorgen dat alle hitte uit het toestel is verdwenen. Vervolgens kan de kachel of openhaard gesloten worden en kan de pijp van de schoorsteen uitgeveegd worden. 

 

Vervolgens dient het losgekomen vuil opgezogen te worden met een stofzuiger met HEPA-filter. Als dat gedaan is kan de schoonmaak afgesloten worden door het reinigen van de kacheldeur. Het is belangrijk dat de reiniging minimaal één keer per jaar gebeurt, anders wordt de kans op schoorsteenbrand aanzienlijk hoger.

 

Schoonmaakartikelen voor de openhaard kopen

Wil jij de juiste gereedschappen en schoonmaakmiddelen voor het stookseizoen in huis halen, zodat je jouw klanten de ultieme stookervaring kunt bieden? Bekijk dan het assortiment schoorsteen reiniging bij Lewo BV

Gepubliceerd op: 07 augustus | Terug