Binnenstook vs Buitenstook
Vanuit de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) is de afgelopen jaren in de politiek-maatschappelijke discussie rond houtstook voortdurend aandacht gevraagd voor onderscheid in de diverse stookmiddelen. Het verschil tussen binnenstook (technisch, wet- en regelgeving) en buitenstook (straatniveau, niet gereguleerd) is in toenemende mate nu ook onderdeel geworden van onderzoeken en uitspraken van de betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld het Longfonds.
De Innovative Heating Solutions Group is een actieve deelnemer in diverse branche gerelateerde werkgroepen en platforms zo ook bij de NHK. Daarnaast neemt de IHS Group voortdurend initiatieven om de kwaliteit van haardoplossingen, installaties en gebruik te verbeteren. Door participatie bij de NHK zijn we goed op de hoogte over wat er speelt in de markt en denken we mee in de thema’s die actueel zijn. Zo steunen wij ook deze positionering en dragen wij deze net als de NHK uit. Door de NHK is er een animatie gemaakt die in het kort de grote verschillen duidelijk maakt.
Een paar feiten, puur voor uw begrip:
- Wist u dat in december 2021 in de Eerste Kamer een wet is aangenomen, waarin Europese Richtlijn RES 2018/2001 bekrachtigd werd?
- De voorloper van deze RES werd al in 2009 werd gepubliceerd
- Wist u ook dat de EU lidstaten volgens deze RES de vakkundige installatie van o.a. houtkachels op basis van kwalificaties en/of certificering dienen te bevorderen?
- Tevens heeft de NHK een geaccrediteerde vakopleiding en daaraan verbonden kwaliteitsregeling opgezet onder de in 2009 gepubliceerde voorganger van deze Europese Richtlijn?
- De Nederlandse overheid gebruikt tot op de dag van vandaag deze NHK regeling om aan deze RES te voldoen, maar dat deze NHK regeling op geen enkele wijze door de Nederlandse overheid wordt bevorderd?
- Als laatste feit; Hugo de Jonge is als minister van Binnenlandse zaken (verantwoordelijk ministerie) hierop bevraagd door Kamerleden. Vervolgens verwees hij naar het beleid van het ministerie Infrastructuur en Waterstaat voor luchtkwaliteit en had dus geen idee dat het gebrek aan kwaliteit van zijn ministerie leidt tot verslechtering van de luchtkwaliteit